Integracija primitivnih refleksa

AB program – procena i vežbe integracije primitivnih refleksa kod dece

Autor programa je Aleksandra Bukovica, master defektolog-oligofrenolog, Brain Gym praktičar, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom, autor programa NTC vežbe za mame i bebe…

Program je novina u radu sa decom i jedinsven je u regionu, možda i šire.
 AB program je namenjen svima koji se bave razvojem i radom sa decom ( psiholozima, vaspitačima, defektolozima, fizioterapeutima, roditeljima…) .

Primitivni refleksi, kao temelj pravilnog psihomotornog razvoja, integrišu se u prvim godinama života. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, deca mogu imati različite teškoće od problema u učenju, koordinaciji, motorici, govoru do slabog imuniteta, anksioznosti, noćnog mokrenja…
Neintegrisani primitivni refleksi su prisutni  kod dece tipičnog razvoja i dece sa smetnjama u razvoju. Zbog toga je bitno uraditi njihovu procenu i tretman.

Polaznici AB programa će ovladati teorijskim znanjem o razvojnom i neurološkom značaju primitivnih refleksa i kroz praktične vežbe naučiti da procene i integrišu 20 primitivnih refleksa.
Vežbama integracije primitivnih refleksa možete raditi stimulaciju, prevenciju i naravno rehabilitaciju. Osim kod dece sa smetnjama u razvoju veliku primenu ima i kod dece tipičnog razvoja kod kojih zadržani refleksi mogu izazvati blaže probleme – preciznost  pokreta , teškoće u učenju itd.

 Rezultati se vide brzo, često i posle prvog tretmana, a što je najbitnije, nema nus pojava i ne možete uraditi ništa što može naškoditi detetu.

Obuka sadrži sledeće celine:

– Primitivni refleksi, razvojni značaj, funkcija i podela
– Simetrije 
– Vežbe pripreme za učenje, koncentracije…
– 20 refleksa pojedinačno obrađenih sa teorijskim delom o razvojnom značaju i posledicama neintegracije, testom za procenu refleksa, vežbama za stimulaciju i integraciju refleksa
– Profili dominantnosti.

Nakon završene obuke dobija se priručnik i sertifikat.

Aleksandra Bukovica ,
master defektolog-oligofrenolog,
Brain Gym praktičar,
RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom,
autor programa ”NTC vežbe za mame i bebe”

 

 

 

 

Prijavite se